Hof van Justitie van de Europese Unie stelt Royal Smilde Foods in het gelijk › Royal Smilde

Hof van Justitie van de Europese Unie stelt Royal Smilde Foods in het gelijk

13-11-2018

Royal Smilde Foods is al een aantal jaren verwikkeld in een juridische procedure die in 2014 is begonnen door Levola.

Levola stelt zich op het standpunt dat haar Heks'nkaas-product auteursrechtelijk beschermd is en dat Royal Smilde Food's Wilde Wietze-dip daar inbreuk op maakt. Levola heeft Royal Smilde Foods aangeklaagd, in eerste aanleg verloren en vervolgens hoger beroep ingesteld. In hoger beroep heeft het Gerechtshof vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie, het hoogste rechtscollege in Europa, waaronder de vraag of smaak auteursrechtelijk beschermd kan zijn.

Het Europese Hof van Justitie heeft Royal Smilde Foods vandaag in het gelijk gesteld en geoordeeld dat de smaak van voedingsproducten niet auteursrechtelijk beschermd kan zijn, omdat smaak niet nauwkeurig en objectief kan worden uitgedrukt. In tegenstelling tot wat bijvoorbeeld geldt voor een letterkundig werk, een schilderij, een film of een muziekstuk, dat een nauwkeurige en objectieve uitdrukkingsvorm is, berust de identificatie van de smaak van een voedingsmiddel immers hoofdzakelijk op smaakbeleving en smaakervaring, die subjectief en variabel zijn. Smaakervaring is met name afhankelijk van factoren die eigen zijn aan de persoon die het betrokken product proeft, zoals diens leeftijd, voedselvoorkeuren en consumptiegewoonten, alsmede van de omgeving en de context waarin het product wordt geproefd, aldus het Hof van Justitie. Deze uitleg van het Hof van Justitie is geheel in lijn met de argumenten die Royal Smilde Foods in de procedure naar voren heeft gebracht. Het is de eerste keer dat het Hof van Justitie zich heeft uitgelaten over de vraag of smaak auteursrechtelijk beschermd kan zijn.

Royal Smilde is erg blij met de beslissing van het Hof van Justitie. De uitspraak is echter zeker niet alleen relevant voor Royal Smilde, maar maakt ook duidelijk dat iets dat al honderden jaren vrij is (namelijk: een smaak) niet gemonopoliseerd kan worden.

Het persbericht (Engels) van het Hof van Justitie van de Europese Unie is hier beschikbaar en het arrest van het Hof is hier beschikbaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met De Brauw Blackstone Westbroek, de heer Selmer Bergsma (selmer.bergsma@debrauw.com).

Meer nieuws